Όταν πρόκειται να παραγγείλετε ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς μια βιαστική αγορά είναι μπορεί να αποβεί μοιραία  για την ασφάλειά σας.

Είτε απευθύνεστε σε ανεξάρτητη επιχείρηση διανομής ανταλλακτικών, είτε σε ιδιώτη πωλητή στο e-bay, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το διακύδευμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το μέγιστο δυνατό κέρδος και μάλιστα ενίοτε, σε σημείο εξαπάτησης.

Τα πλαστά ανταλλακτικά κυκλοφορούν παντού. Πολλές οργανώσεις καταναλωτών ανά τον κόσμο εκδίδουν δελτία τύπου που ενημερώνουν τους οδηγούς για τα πλαστά ανταλλακτικά οχημάτων. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στην καλύτερη περίπτωση αυτά τα ανταλλακτικά δε λειτουργούν εξίσου καλά με τα αυθεντικά ανταλλακτικά,  στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα με μοιραίες συνέπειες.

Η πώληση πλαστών ανταλλακτικών έχει αυξηθεί διότι:

1. Οι αντιπρόσωποι μπορεί να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους από την πώληση μη γνήσιων ανταλλακτικών

2. Η τεχνολογία έχει καταστήσει ευκολότερη την απομίμηση.

– Να είστε επιφυλακτικοί με τα ανταλλακτικά που πωλούνται σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές.

Οι κατασκευαστές πλαστών ανταλλακτικών έχουν πλέον την ίδια πρόσβαση στην τεχνολογία με τους ΟΕΜ (Original Equipment Manufacturers). Έτσι, οι παραχαράκτες μπορούν να δημιουργήσουν προϊόντα που φαίνονται πανομοιότυπα με τα γνήσια. Στη συνέχεια τα πωλούν σε εμπόρους που γνωρίζουν ότι είναι πλαστά, αλλά τα αγοράζουν ούτως ή άλλως για να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους.

Τα πλαστά εξαρτήματα μπορεί να είναι μεν φθηνότερα, αλλά οι κίνδυνοι για τους οδηγούς είναι πολυάριθμοι. Γιατί άραγε τα γνήσια ανταλλακτικά αυτοκινήτων κοστίζουν τόσο πολύ; Δεν είναι μόνο και μόνο επειδή οι κατασκευαστές θέλουν να κάνουν επιδρομή το πορτοφόλι σας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου χρειάζονται χρόνο και φροντίδα για να κατασκευαστούν σωστά. Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων είναι όργανα ακριβείας που ελέγχονται συστηματικά για την ασφάλειά τους. Οι παραχαράκτες όμως δεν έχουν τέτοια πρότυπα ασφαλείας, καθώς προτεραιότητα δεν αποτελεί η ποιότητα αλλά η ταχύτητα κατασκευής και το φθηνό κόστος.

Παραδείγματα κακής ποιότητας ανταλλακτικών αυτοκινήτων που θέτουν τη ασφάλεια του αυτοκινήτου σας σε κίνδυνο:

  • Ελαστικά που σκάνε εύκολα
  • Αερόσακοι που ανοίγουν χωρίς λόγο
  • Ελαττωματικά εξαρτήματα ανάρτησης
  • Ελαττωματικές ζώνες ασφαλείας
  • Κακής ποιότητας δισκόφρενα

Πως μπορεί κάποιος να είναι βέβαιος ότι αγοράζει τα γνήσια ανταλλακτικά αυτοκινήτων; Εδώ θα βρείτε τους πιο πρακτικούς τρόπους:

– Διαλέξτε πιστοποιημένα συνεργεία για το service του αυτοκινήτου σας.

-Εμπιστευτείτε τους ειδικούς για την τοποθέτηση των κατάλληλων εξαρτημάτων για το αυτοκίνητό σας.

– Κάνετε την έρευνά σας στο διαδίκτυο ή μιλήστε με υπεύθυνους επαγγελματίες.

Και κυρίως να θυμάστε πως τα ανταλλακτικά εξαρτήματα του αυτοκινήτου είναι αναλώσιμα. Η ζωή σας όμως είναι ανεκτίμητη…

car-parts_ (4)