Είτε ετοιμάζεστε να ξεκινήσετε το κυνήγι του θησαυρού, είτε σκέφτεστε να πουλήσετε το παλιό σας αυτοκίνητο, δείτε λίγα αλλά σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Οι τιμές πέφτουν –και θα συνεχίσουν να πέφτουν: Για διάφορους λόγους, είτε πρόκειται για την ελληνική οικονομική κρίση, είτε για την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία παρασύρει ειδικά τις τιμές των αυτοκινήτων χαμηλής κατανάλωσης αλλά όχι μόνο αυτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν ψάχνετε να αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, οι πιθανότητες να βρείτε την ευκαιρία που ονειρεύεστε είναι με το μέρος σας. Αν πάλι θέλετε να πουλήσετε το παλιό σας αυτοκίνητο, υπολογίστε μήπως σας συμφέρει να επισκευάσετε τυχόν βλάβες, να βάψετε δυσχρωμίες και γρατζουνιές ή να «ρετουσάρετε» σκισίματα και λεκέδες στο εσωτερικό, προκειμένου να μπορέσετε να διαπραγματευτείτε καλύτερη τιμή από τις «σκοτωμένες» των ανταγωνιστών σας.

Το αυτοκίνητο που σκέφτεστε να αγοράσετε μπορεί να είναι περισσότερο μεταχειρισμένο απ’ ό,τι πιστεύετε: Ή, για την ακρίβεια, απ’ ό,τι σας λέει ο πωλητής του. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ από την AiM Mobile Inspections βρήκε πειραγμένα τα κοντέρ του 30% των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Υπάρχουν ορισμένα σημεία που θα μπορούσαν να προδώσουν την παρατυπία με την πρώτη ματιά, αν και εκατό τοις εκατό βεβαιότητα πως το κοντέρ δεν έχει πειραχτεί, μόνο εξειδικευμένος μηχανικός μπορεί να σας παρέχει (και ίσως ούτε και αυτός).

Μάθετε τις τιμές: Ρίξτε μια ματιά σε αναλυτικούς πίνακες, για να μάθετε τις ισχύουσες τιμές όλων των μοντέλων αυτοκινήτων, καινούριων και μεταχειρισμένων. Με βάση αυτές τις τιμές θα διαπραγματευτείτε.

Φτιάξτε μια λίστα με όσα θέλετε από το νέο σας αυτοκίνητο και κάντε έρευνα αγοράς: Μην αφήσετε τον αρχικό σας ενθουσιασμό να σας παρασύρει και να αγοράσετε το πρώτο μεταχειρισμένο που θα δείτε και θα σας αρέσει. Γράψτε, όπως θα κάνατε πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ, τι ακριβώς θέλετε να αγοράσετε, ρίξτε μια ματιά σε έναν οδηγό αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου που θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε και ποιο είναι το κατάλληλο αυτοκίνητο για εσάς και δείτε τουλάχιστον πέντε διαφορετικά αυτοκίνητα πριν καταλήξετε.

Ελέγξτε πάρα πολύ καλά το αυτοκίνητο: Μην περιοριστείτε στο να πατήσετε λίγο τα λάστιχα και να κάνετε μια γρήγορη βόλτα με το αυτοκίνητο που σκέφτεστε να αγοράσετε. Ελέγξτε προσεκτικά το εσωτερικό και το εξωτερικό του οχήματος, και αν οι γνώσεις μηχανολογίας σας δεν φτάνουν μακριά, ζητήστε την γνώμη ενός μηχανικού. Στο Popular Mechanics υπάρχει μια πολύ χρήσιμη λίστα που μπορείτε να κατεβάσετε και να τυπώσετε, για να σημειώσετε τα μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα που παρατηρείτε, ώστε να συγκρίνετε αργότερα τα αυτοκίνητα που είδατε και να καταλήξετε στο καλύτερο.

Παζαρέψτε την τιμή: Αυτό ισχύει σε όποια από τις δύο πλευρές και αν βρίσκεστε. Ζητήματα όπως οι γρατζουνιές και οι βλάβες, η κατανάλωση της βενζίνης και το πότε πέρασε τελευταία φορά ΚΤΕΟ μπορούν να ανεβάσουν ή να κατεβάσουν την τιμή, αναλόγως ποιος από τους δύο θα επωμιστεί τα σχετικά έξοδα. Δείτε σε παλαιότερο δημοσίευμά μας τις τεχνικές των… ειδικών για να παζαρεύετε, και μην αγχωθείτε να καταλήξετε σε μια τιμή όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όπως θα πιστοποιούσαν και οι παροικούντες τα παζάρια της Μέσης Ανατολής, το παζάρεμα μπορεί να είναι πολύ ευχάριστη διαδικασία –αρκεί να κρατήσετε φιλική στάση, και να μην προσπαθήσετε να «κλέψετε» τον υποψήφιο πελάτη/ πωλητή σας.

-cars